ДруштвоНајновијеФоча

Данас прослављамо Светог краља Милутина

Српска православна црква и њени вјерници данас, 12. новембра прослављају празник посвећен Стефану Урошу II Милутину Немањићу, односно Светом краљу Милутину.

Стефан Урош II Милутин Немањић био је краљ Србије и један од најмоћнијих српских владара у средњем вијеку. Рођен је око 1253, као син Уроша Првог и краљице Јелене, а умро 29. октобра 1321. у Неродимљу код Урошевца, на Косову и Метохији.

Свети краљ Милутин је много ратовао бранећи своју вјеру и свој народ, а сви његови ратови били су успјешни, јер се непрестано Богу молио и у Бога уздао.

Ратовао је против Михаила Палеолога зато што је овај примио унију и присиљавао све балканске народе и Атонске монахе да и они признају папу.

Ратовао је против Шишмана, цара Бугарског, и Ногаја, цара Татарског, да би своје земље одбранио.

Свети Краљ Милутин сазидао је више од 40 цркава. Осим оних у својој земљи, као што су манастири Трескавац, Грачаница, Светог Ђорђа у Нагоричу, Свете Богородице у Скопљу, манастира Бањска и других светиња, он је зидао цркве и у Солуну, Софији, Цариграду, Јерусалиму и на Светој Гори.

Упокојио се у Господу 29. октобра 1320. године. Његово тијело показало се нетрулежним и чудотворним. Као такво оно и данас почива у Софији, у цркви Светог Краља.

Због свог задужбинарског дјеловања Милутин је канонизован двије и по године послије смрти и проглашен Светим краљем.