ДруштвоНајновијеФоча

Данас помен за младе краљеве војнике и миљевинске борце

Код спомен-крста у близини јаме Понор у фочанској мјесној заједници Миљевина данас ће бити служен помен за више хиљада припадника Југословенске војске у отаџбини, који су убијени у мају 1945. године.

Борачка организација Фоче, у сарадњи са црквеном општином Миљевина, и овог Видовдана присјетиће се масовног страдања младих краљевих војника које су партизани заробили у Бици на Зеленгори, а затим их хладнокрвно, без суђења, и то након званичног заврштека Другог свјетског рата, ликвидирали, бацањем у јаме.

Тада су углавном страдали млади војници из Краљева, Ваљева, Крагујевца и Чачка, који су тек били мобилисани.

Процјењује се да је на простору од Зеленгоре до Горажда убијено 7.000 краљевих војника, док их је у јаму Понор бачено око 2.000.

Уз жртве из Другог свјетског рата, биће служен помен и за 100 српских бораца и 27 цивила, мјештана Миљевине, који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године.

„Програм обиљежавања почеће у 9,00 часова служењем Свете литургије у цркви “Светог пророка Илије” у Миљевини, након чега ће бити служен помен-парастос припадницима ВРС Миљевинског батаљона, док ће у 11,00 часова бити служен помен-парастос невино страдалим припадницима Краљеве војске у отаџбини код спомен-крста на Понорима”, најављено је из Борачке организације општине Фоча.

Извор: Радио Фоча