ДруштвоНајновијеФоча

Данас Илиндан – мноштво обичаја везано за данашњи празник

Српска православна црква прославља данас Светог пророка Илију – Илиндан, старозавјетног и новозавјетног хришћанског светитеља, који је веома поштован у православљу и црква га сваке године обиљежава 2. августа. Илију или Громовника народ сматра најсиловитијим међу огњеним свецима, па га светкује с огромним страхопоштовањем.

Строгом и непоколебљивом проповједнику етичких вриједности на којима је заснована хришћанска вјера Срби су дали посебна обиљежја и особине, поредећи га тако са старословенским божанством Перуном који је управљао муњама и громовима.

Тако у нашем народу постоји вјеровање да свети Илија није умро већ да се жив, пламеним кочијама, вазнео на небо. Сматра се да се свети Илија вози ватреним колима која вуку четири коња, из чијих ноздрва избија пламен, а грмљавина је тутњава његових кола којима се вози по небу и облацима. Зато се, кад загрми на светог Илију, каже да то тутње кола Илијина.

У српским епским пјесмама свети Илија рјешава спор земље и неба о правди и кривди, пошто је неко вријеме боравио на земљи и спознао да је „кривда на земљици црно”. Он кажњава људе за њихове гријехе затварајући небо на три године тако да сунце не грије, а киша не пада. Шаље богиње.

Он је тај који одређује када и гдје ће падати киша, а када ће да буде суша. Овај светац доноси олују и непогоду, одлучује кад пуцају громови и ударају муње. Мисли се да тада он гађа ђавола, јер народ тврди да свако мјесто које је муњом погодио Илија има означено мјесто гдје је ђаво боравио.

Приповједа се још у нашем народу да св. Илија заборави када је његов дан, па сваке године пита своју сестру Огњену Марију, а она га слаже да је празник већ прошао да Илија не би громовима и муњама много штете нанио. Зато се, кад грми на овај дан, каже: „Присјетио се, Илија”.

Најстрожи обичај који се од најстаријих времена поштује у српском народу је да се нипошто не ради у пољу на светог Илију како не би навукли гњев светитеља.

У јужној Србији кажу да ће иструлити сви ораси и љешници ако грми и пада киша на овај дан.

На светог Илију не улази се у винограде. Вјерује се да тих дана ни орлови воду не пију него пиште у ваздуху.

Мед који се вади на Илиндан служи као лијек. Многе мајке у Србији њиме намажу дјецу по образима да буду здрава.

„У Таковском крају приређују се сабори којима се свечано прославља овај дан и чине разне ствари да догодине не буде олује и града. Тако на пример, три младића у току ноћи обилазе село и закопавају пиле код порте говорећи: „Бије нас град што не носимо пиле”. У Јабланичком крају тврде да свако село треба да има неку жену која зна како да спречи олујне облаке да донесу град. Жене излазе из куће с васкршњим јајима и обраћају се својим умрлим не би ли умолили Светог Илију да не сручи град, помињући измишљена велика чуда која се дешавају у селу, да се црква преко ноћи позлатила и сл, понекад мушкарци изађу пред кућу и пуцају из пушке у облаке Светог Илије, а ваља заклати и петла”, каже етнолог Драгомир Антић.

И у сврљишком крају за Светог Илију је везан народни обичај да се на дан тог празника кољу прошлогодишњи пијетлови из јата, или како се у Сврљигу каже „пијетлови старци“. Некада се вјеровало ако се пијетао старац остави, надживиће газду, па је газда, приликом клања говорио: „Боље ти него ја” или „Не кољем те ја него Свети Илија”.

Постоји вјеровање да кад се зачује пој пијетлова да је то знак да се ђаволи склоне, то се они кољу око Светог Илије „кад он највише дејствује“. Такође постоји вјеровање да се не треба крстити кад гром пуца, како се ђаво не би склонио под храст у који гром неће ударити.

У нашем народу постоји и чувена изрека: „Од Светог Илије, сунце све милије“ која најављује предстојеће хладније дане и опомиње да од почетка августа почињу озбиљне припреме за набавку огрева за зимске дане.

Свети Илија Громовник се слави као крсна слава, али се не кува жито, управо јер се сматра да је и данас овај светитељ жив.

Свети Илија је слава српских ваздухопловаца, обнародована указом из 1924. године, а послије обнављања рада Југословенског аеро-клуба “Наша крила” 1993. године обновљена је њихова слава Илиндан.

Извор: Опанак