ДруштвоНајновијеФоча

Данас Ваведење Пресвете Богородице

Српска православна црква данас прославља празник Ваведење Пресвете Богородице, који симболизује долазак трогодишње Пресвете Дјеве Марије у Јерусалимски храм и њено завјештање Богу.

Пресвета Дјева Марија је у складу са завјетом родитеља Светих Јоакима и Ане – да ће ако добију пород, дијете дати у храм – доведена у Јерусалим и уведена у храм.

На вратима храма дочекао их је првосвештеник Захарија, отац Светог Јована Претече, који је Пресвету Дјеву Марију увео у храм и поставио је на први од дванаест степеника који су водили у најсветији дио, назван Светиња над светињама. Пресвета Дјева Марија се на остале степенике попела сама, иако је то било тешко и одраслим људима.

Пресвета Дјева Марија је у храму остала девет година. Пошто су јој у међувремену умрли родитељи, свештеници су одлучили да је удају за Светог Јосифа, који је већ имао одраслу дјецу.

Тако су, према предању, задовољени строги прописи који не дозвољавају да дјевојка остане дјевица до краја живота, већ је свака морала да се уда. Пресвета Дјева Марија је живјела у кући Светог Јосифа као што је живјела у храму, тако да је она била прва монахиња – она која је живот завјештала Богу.

Ваведење је и слава Свете српске царске лавре манастира Хиландар. Уочи манастирске славе, служи се свеноћно бденије уз учешће монаха из других светогорских манастира и присутних гостију. Сва служба је величанствена и у свему царска.

У манастиру се поводом славе спрема свечана трпеза и кољиво са изображеном иконом Ваведења и друго кољиво за парастос свим ктиторима и приложницима обитељи који се служи истога дана, али увече.

У складу са древним обичајем сваке године игуманско мјесто на један дан преузима игуман Светог манастира Ватопеда. Посебне братске везе између Ватопеда и Хиландара утемељене су још у вријеме Светог Саве и Светог Симеона Мироточивог и сваке године за вријеме манастирских слава игумани два манастира замијењују мјеста.

Извор: СРНА / hilandar.org