ДруштвоНајновијеФоча

Данас Бијеле покладе

Православни вјерници данас обиљежавају Бијеле или Велике покладе. Овај празник означава посљедњи дан пред почетак Васкршњег поста.

Сматрало се да у период великог поста треба ући без гријеха. У домаћинствима се традиционално припрема богата мрсна гозба, нарочито бијели мрс по коме је овај празник добио име.

Главни обичај овог дана јесте велико славље, ширење радости, музика и пјесма. То је дан шале, смијеха, плеса и игри. Некада су колоне дјеце ишли улицама и селима, шалили се, пјевали и смијали – вјеровало се да то одбија негативну енергију.

Бијеле покладе су добиле назив по бијелој храни која се тог дана служи на трпези. Једе се бијела храна, сир, јаја и млијечни производи. То је посљедња недјеља пред Велики пост у коме се вјерници уздржавају од хране, пића и лоших мисли.

Један од старијих обичаја јесте да су дјеца маскирана одлазила од куће до куће и тражила јаја, а онда би их одрасли даривали слаткишима, чоколадама, бомбонама. Маскиране поворке се дарују, плешу и симболизују радост.

Сматра се да за Бијеле или Велике покладе треба тражити опроштај и опростити другима, како би се душа очистила, растеретила, и да бисмо се припремили за Велики пост и причест.