ДруштвоНајновијеФоча

Давид Дракул први допливао до Часног крста на Ћехотини

Двадесетогодишњи Давид Дракул из Фоче први је допливао до Часног крста на ријеци Ћехотини. У богојављенском пливању, које је први пут организовано у Фочи, учествовало је тридесет седам Фочака и Фочанки.

И поред јаке конкуренције Давиду Дракулу није требало пуно напора да одважно и храбро доплива до Часног крста. Првак је и пригодно награђен.

„Први пут пливам, мало јесте хладно, али навикнем се брзо. Пливао сам за све суграђане, најмање због такмичења, првенствено због празника”, рекао је Дракул.

Први пут у Фочи запливале су и припаднице њежнијег пола, међу којима Слађана Радовић и седамнаестогодишњакиња Ана Пухало.

„Мени су жене увијек биле инспирација и због тога сам данас ту. Драго ми је што први пут пливам у родном граду и надам се да ће нас догодине бити још више”, рекла је Пухало.

Међу храбрим пливачима и свештеник Дарко Ђого.

„За мене је ово било на један начин преиспитивање сопственог живота, сопствених могућности, сазнања да сам без Христа ништа, а у Христу могу све. Оно што је важно је да није готово ни постојао такмичарски приоритет, већ је све било пријатељски, братски. Препорука свима из Фоче и околине да и догодине са нама учествују у овом лијепом наставку Свете тајне”, рекао је Ђого.

Пливање за Часни крст оранизовала је фочанска Црквена општина и локална управа.

”Први пут смо се сабрали на ријеци Ћехотини, која је данас наш Јордан, који свијетли свјетлошћу Богојављења. Лијепо је што су наши бројни суграђани пливањем показали као чувари традиције, али на првом мјесту непоколебљиве вјере у Господа Исуса Христа”, рекао је јереј Душан Андрић.

„Сви учесници су на неки начин данас побједници. Пливање за Часни крст се неће прекидати наредних година, тежићемо да постаје традиција, што је и требало да буде”, рекао је начелник општине Милан Вукадиновић.

Богојављенска свечаност почела је Светом литургијом у Храму Светог Саве, након чега је услиједила литија од Храма до пливалишта.

Извор: Радио Фоча