ДруштвоНајновијеРепублика СрпскаФоча

Грађани од сутра без здравственог осигурања, међу њима радници УБ Фоча, Дома здравља Фоча…

Још само до краја мјесеца сви грађани Републике Српске имаће право на здравствено осигурање, без обзира на то да ли им послодавац редовно уплаћује доприносе.

Наиме, од сутра престаје да важи одлука Владе Републике Српске по којој је свим грађанима омогућено здравствено осигурање, а без којег је дио људи остао укидањем ванредне ситуације у Српској.

Тих дана грађани који су изненада сазнали да немају осигурање, труднице, чак и дјеца, морали су да плаћају пуну цијену здравствених услуга ако су ишли код љекара.

Престанак важења ове одлуке неће заобићи ни становнике и раднике појединих Јавних установа са сједиштем у Фочи, међу којима су ЈЗУ Универзитетска болница Фоча, ЈЗУ Дом здравља Фоча, ШГ „Маглић”, ПВиК „Извор”, НП „Сутјеска” и друге.

У проблему 52.000 грађана

Послодавцима је зато остављен прелазни период од два мјесеца, до 31. јула, да измире доприносе за раднике.

„Влада Републике Српске је донијела одлуку да се за грађане који су укидањем ванредне ситуације остали без здравственог осигурања обезбиједи финансирање здравствене заштите до 31. јула 2023. године. Исто тако, овом одлуком је прописано и да су грађани и уплатиоци доприноса дужни да у наведеном периоду регулишу статус у обавезном здравственом осигурању по питању основа осигурања и уплата доприноса”, прецизирали су раније из Фонда здравственог осигурања Републике Српске, из којег су и упутили апел послодавцима да измире своје обавезе.

Укидањем ванредне ситуације откривено је да чак 52.000 грађана Српске нема здравствену заштиту, од чега 48.000 радника којима нису уплаћивани доприноси.

Највећи број радника је, иронично, из здравственог сектора, јер су управо јавне здравствене установе највећи порески дужници. Синдикалци су недавно рекли да имају обећања надлежних да ће њихов проблем бити ријешен, али како – не знају.

Дјеца

Према Закону о обавезном здравственом осигурању, услов за коришћење права на здравствену заштиту на терет обавезног здравственог осигурања јесте редовна уплата доприноса, без изузетака.

Подсјетимо, дјеца се на здравствено осигурање пријављују преко родитеља. Ако се за једног запосленог родитеља не плаћа допринос, дијете може да се пријави преко другог родитеља за којег се доприноси плаћају. Дијете се може пријавити на осигурање по основу својих година, само ако не постоји други основ, на примјер, ако су оба родитеља незапослена.

„Уколико се за родитеље не плаћа допринос, то не значи да дијете може да се пријави по основу година живота. Исто се односи и на труднице које, све док су запослене или имају основ осигурања преко запосленог супруга, не могу бити пријављене на осигурање по основу трудноће, без обзира да ли се плаћају доприноси, јер је уплата доприноса законска обавеза”, појаснили су раније из Фонда.

Извор: Српскаинфо