БиХНајновијеРегионРепублика Српска

Грађанима БиХ (РС) за улазак у Србију потребан негативан ПЦР тест, док грађани Албаније и Сјеверне Македоније могу ући без истог већ од сутра

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је јутрос телефоном са албанским премијером Едијем Рамом и обавјестила га да ће Србија укинути обавезан негативни ПЦР тест за грађане Албаније који улазе у Србију и да ће та одлука бити донијета сутра, 14. јануара, сазнаје Танјуг.

Тог истог дана Република Србија укида обавезан ПЦР тест и за грађане Сјеверне Македоније.

Са друге стране, за грађане Републике Српске / Босне и Херцеговине је и даље потребан негативан ПЦР тест иако је обећано од стране предсједника Србије, Александра Вучића, и српског члана предсједништва, Милорада Додика, да неће бити затварања граница између те двије земље и да неће бити потребни обавезни ПЦР тестови.

Ове мјере су највише погодиле студенте, јер велики број студената из Републике Српске и читаве Босне и Херцеговине студира у Србији. Наводе да је сам тест прескуп и да то отежава њихов одлазак на студије. Велики број њих се одлучио на десетодневни карантин због немогућности да ураде тест, што из финансијских разлога, што због дугих листа чекања на само тестирање. Поједини студенти такође наводе да су се ослањали на ријечи предсједника Вучића и кризног штаба да ће обавезан ПЦР тест бити укинут 10.01.2021. и да се осјећају изиграно што нису одржали своју ријеч.