НајновијеРепублика Српска

Гориво у Српској поново поскупљује, литар горива биће до 2,30 КМ

Гориво у Републици Српској поскупило је прошле седмице, а нови цјеновници на бензинским пумпама могу да се очекују већ крајем ове или почетком наредне седмице. Тако ће литар горива, и дизела и бензина, у Српској да кошта и до 2,30 конвертибилних марака.

Драган Тришић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори РС, каже да је поскупљење одраз беразнских цијена енергената.

„Сви енергенти на свјетском тржишту су порасли, односно порасла је потражња и сада имамо шпекулативно формирање цијена на берзама. Нафтна индустрија је вјероватно најпогођенија. Нелогично је да у овако кратком временском периоду, рецимо, поскупи плин за 70-80 одсто. У само три или четири мјесеца”, истиче Тришић.

Тришић каже да у овом тренутку не биљежимо рекордно високе цијене горива, наводећи да је тај рекорд био прије четири – пет година.

„Имали смо у цијелом региону и Европској унији далеко веће цијене, можда прије четири – пет година, само се не сјећамо. Мислим да поскупљење у сваком случају прати тај берзански индекс који је на рекордном нивоу. А садашње цијене горива су на нивоу из 2018. године и близу је да се врати на ниво из 2014. године”, додаје Тришић.

Он истиче да су наши дистрибутери у некој, условно речено, невољи јер рафинерије из дана у дан повећавају своје цијене.

„Мислим да ће до краја ове или почетком наредне седмице сигурно доћи до поскупљења бар за четири-пет фенинга”, додаје Тришић.

Залихе овдашњих дитрибутера, како истиче, трају од седам до десет дана, у зависности од капацитета бензинске пумпе и од продаје горива.

Дакле, сваких седам до десет дана дистрибутери набављају нове количине горива.

У Републици Српској је, како додаје, гориво и даље најјефтиније у региону.

Тренутно су цијене око 2,22 КМ, док је у Федерацији десет фенинга скупље.

Он каже да се домино ефекат са цијенама очекује у свим земљама.

У Црној Гори је тако прије два – три дана гориво поскупило на 2,60-2,80 КМ.

Гориво је јуче поскупило и у Хрватској и сада кошта готово три конвертибилне марке.

Због тога многи у пограничним подручјима прелазе на територију БиХ како би насули пун резервоар у ауту.

Током најстрожих мјера због пандемије новог вируса корона, у прољеће прошле године, у Републици Српској Влада је ограничила марже дистрибутерима нафтних деривата. У том периоду и неколико мјесеци послије гориво је било на рекордно ниском нивоу.

Извор: Српскаинфо