НајновијеРепублика Српска

Гордан Павловић основао „Нову Алумину“

Власник „Павгорда“ Гордан Павловић основао је у Зворнику предузеће „Нова Алумина“ са капиталом од милион марака, сазнаје ЦАПИТАЛ.

Основна ђелатност предузећа које је основано половином прошлог мјесеца је производња алуминија, а Павловић је уједно и директор.

За сада није познато какав је Павловићев план са новим предузећем.

Подсјећамо, његов „Павгорд“, је прошле године за 43 милиона КМ купио потраживања институција РС од Фабрике глинице “Бирач” у стечају.

Стечајну масу ФГ “Бирач” чини, између осталог, и „Алумина“ – њена кћерка фирма која све вријеме стечаја ради и остварује вишемилионску добит, а о којој сада као највећи повјерилац одлучује управо „Павгорд“.

„Павгорд“ је годинама водио судске спорове са Фабриком глинице „Бирач“, између осталог, и најважнији спор од 155 милиона КМ, који је недавно, одлуком суда прекинут.

Наиме, спор је окончан након што је суд донио рјешење о непостојању правног интереса литванске банке. Ријеч је о потраживањима Укио банке која је такође купио „Павгорд“, али која бивши стечајни управник ФГ „Бирач“ Лазо Ђурђевић није признао.

Међутим, иако је тај спор прекинут, „Павгорд“ има уписане залоге на имовини „Алумине“, на основу којих је раније блокирао „Алуминину“ покушавајући да наплати 122 милиона КМ од Фабрике глинице „Бирач“.

Правни заступник „Павгорда“ Милош Стевановић је за ЦАПИТАЛ рекао да је циљ његовог клијента да стечај што прије буде окончан.

Такође, рекао је да су „Павгорд“ и „Укио банка“ потпуно релаксирани јер је Уставни суд БиХ заузео став да су залоге легалне и да су привредни судови у РС почели да примјењују те ставове.

„Све залоге и зајмови који су раније давани су легални јер постоји пресуда суда у Литванији коју је признао Окружни суд у Бијељини, односно признато је постојање тог дуговања“, казао је Стевановић.

Извор: Капитал