БиХНајновије

Гласање о неповјерењу СМ БиХ 11. јануара

Сједница Представничког дома БиХ заказана је за 11. јануар, а на њеном дневном реду је и Захтјев за гласање о неповјерењу Савјету министара.

Предлагачи су посланици из Федерације БиХ Аида Баручија, Мирјана Маринковић-Лепић, Дамир Арнаут, Нермин Никшић, Саша Магазиновић, Зукан Хелез и Нада Младина.

У образложењу су навели да, према подацима релевантних невладиних организација, по броју предложених закона и одржаних сједница, овај Савјет министара БиХ има најлошију оцјену у региону.

– Очигледно да је састављен чисто математичким принципима који гарантују подјелу власти, без икаквог јасног плана око тога шта та власт треба чинити и у којем смјеру треба водити државу – кажу иницијатори гласања о неповјерењу (смјени) Савјета министара.

Подсјећају да је у мају прошле године објављено Мишљење Европске комисије о Захтјеву БиХ за чланство у ЕУ и пред власти у БиХ постављено 14 приоритетних задатака који се морају испунити прије озбиљног разматрања кандидатског статуса.

– Годину и по након тога, од 14 приоритета испуњен је само један, а у њих још само три је забиљежен неки напредак. Овим темпом требаћемо још најмање десет година да нам ЕУ одобри кандидатски статус, а о временском оквиру за евентуално чланство не смијемо ни размишљати.

Савјет министара под предсједавањем Зорана Тегелтије се у јавности оцјењује као најгори и најнеефикаснији сазив ове институције од њеног успостављања. Број закона којег је упутило у парламентаму процедуру је мизеран, избјегава се доношење кључних реформских докумената, због чега је БиХ на мети сталних критика из Брисела – наводе у иницијативи.

Како кажу, актуелни Савјет министара није показало капацитет, заинтересираност ни спремност да се укључи у рјешавање неких горућих питања попут мигрантске кризе и спречавања изградње одлагалишта нуклерног отпада у Трговској гори, а ситуација са пандемијом коронавируса у БиХ додатно је показала неспремност власти да предузму било какву смислену и координисану активност у циљу заштите живота и здравља грађана.

– Због тога је перцепција Савјета министара у јавности толико лоша да би у свакој здравој демократији тражила добровољне оставке цијелог Савјета, или барем неких његових министара, тим прије што су умјесто да предано раде свој посао у интересу грађана, неки од њих аферама и лошим потезима само погоршали ситуацију и отежали изналажење потенцијалних рјешења.

Такве су биле изјаве министра Селме Цикотића о мигрантима као туристичком потенцијалу УСК, које су само разбјесниле грађане чија је безбједност компромитована већ неколико година. Такво је било и присуство министра Сташе Кошарца „корона-партију“ на којем су кршене епидемиолошке мјере у вријеме кад је ситуација захтљевала недвосмислену подршку овим мјерама од стране највиших званичника – наводе посланици у образложењу.

Међу „грешне“, убрајају и потезе министра правде Јосипа Грубеше, који је „чинио све да на слободу изведе ратног злодинца Марка Радића“, или потез министарке Бисере Турковић, која спроводи породично – приватну спољну политику, без стратешког договора са спољнополитичким савезницима и интересима БиХ.

– Не треба посебно наводити како је градња путева у застоју, економија трпи посљедице пандемије без адекватног одговора, а правосуђе потресају скандали без адекватног одговора законодавца на измјенама закона које од нас траж ЕУ. Уз претходно наведени застој на евопском путу и одсуство напретка на путу ка НАТО, све ово су кредибилни разлози због којих Савјет министара предвођено Зораном Тегелтијом више не заслужује подршку Парламента БиХ – пише у иницијативи.

Подсјећамо, за евентуалну смјену Савјета министара БиХ, потребна је општа и ентитетска, односно национална већина у оба дома Парламентарне скупштине БиХ.

На истој сједници Представничког дома налази се још једна тачка дневног реда која се директно тиче Савјета министара БиХ.

У питању је захтјев посланика: Мирка Шаровића, Драгана Мектића, Мире Пекић, Бранислава Бореновића, Нермина Никшића, Зукана Хелеза, Саше Магазиновића, Наде Младине, Џенана Ђонлагића, Златана Бегића, Енвера Биједића, Влатка Главаша, Јасмина Емрића, Предрага Којовића, Аиде Баручије, Мирјане Маринковић-Лепић и Дамира Арнаута за иницирање гласања о реконструкцији Савјета министара, односно смјени замјеника министра цивилних послова БиХ Синише Илића.

Извор: Српскаинфо