ДруштвоНајновије

Вукадиновић: Удар на “Бук Бијелу” је удар на национални интерес

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић истакао је, поводом покретања питања уставности градње три хидроелектране на Дрини на подручју ове локалне заједнице, као заједничког пројекта Српске и Србије, да је такав вид сарадње Уставом загарантован, те да је систем електрана „Горња Дрина“ велика развојна шанса.

У саопштењу начелника се наводи да је удар на “Бук Бијелу” удар на национални интерес, те да су специјалне и паралелне везе Републике Српске и Србије често на мети бошњачке елите из Сарајева, а да је последњи примјер тога подношење захтјева Уставном суду БиХ за преиспитивање уставности додјеле концесија за изградњу хидроелектрана на Дрини, на подручју општине Фоче.

„Као заједнички пројекат, Хидроелектрана „Бук Бијела“ практични је корак Уставом загарантоване сарадње, који додатно учвршћује везе Српске и Србије. Осим тога, реализацијом овог пројекта обезбиједиће се остваривање завидне економске добити како Фоче и Републике Српске, тако и Србије“, стоји у саопштењу.

Начелник Вукадиновић истиче да ће за Фочу и цијелу регију то представљати битан привредни искорак као и економски гарант будућег привредног развоја, а да би у супротном то значило економски удар на нашу општину, а такође и на Републику Српску.

„Због свега наведеног, као начелник Фоче, желим истаћи нашу пуну подршку српском члану Предсједништва БиХ и српским парламентарцима у Савјету министара БиХ пред којима ће се наћи недавно поднесена иницијатива Дениса Бећировића за преиспитивање паралелних веза Српске и Србије“, наведено је у саопштењу.

Извор: Радио Фоча