ДруштвоНајновијеФоча

Вртићев васкршњи паркић богатији за „нојева” јаја

Фочански Вртић „Чика Јова Змај“ прочуо се прошле године по огромним васкршњим јајима од стиропора, а ове године су свој васкршњи паркић обогатили и ништа мање занимљивим и веселим „нојевим“ јајима направљеним од гипса.

Велика јаја од стиропора, направљена прошле године, висине око једног метра, а ширине око пола метра, која је израдило вриједно и маштовито особље ове јавне установе, сада красе и јесенас усељену нову зграду Вртића.

Васпитачице причају да и даље држе рекорд у Српској по величини васкршњих јаја и додају да им креативности није фалило ни ове године, па су направили и „нојева“ јаја.

„За израду „нојевих“ јаја био нам је потребан балон, гипс и вода. Дајемо машти на вољу и добијемо овако дивна, шарена јаја“, каже васпитачица Маријана Вуковић.

Осим радника Вртића, јаја су ове седмице шарали и малишани и то уз помоћ више необичних техника.

Правили су украсне корпице за васкршња јаја, цртали и бојили разне васкршње мотиве, рецитовали и пјевали васкршње пјесмице.

Васпитачица Јелена Ного прича да се данас, поред традиционалног начина бојења јаја, користе и разне нове технике, попут фарбања јаја уз помоћ риже, темперама, акрилним бојама, па су  и они организовали радионице у којима су малишани на тај начин шарали васкршња јаја.

„Оно што је најбитније за наш највећи празник Васкрс да се нашој дјеци не скида осмијех са лица, да се сјајно друже и забављају. Да кроз разне креативне активности што више уче, усвајају и прихватају све традиције у вези са Васкрсом“, рекла је Ного.

Извор: Радио Фоча