ДруштвоНајновијеФоча

Возачи, опрез! Више клизишта угрозило саобраћај према Шћепан Пољу

На магистралном путу од Фоче према Шћепан Пољу, који је дионица пута Сарајево-Подгорица, усљед обилних падавина и топљења снијега покренуло се више клизишта која пријете да прекину саобраћај.

У предузећу “Србињепутеви”, које је надлежно за одржавање ове магистрале, Радио Фочи је речено да на више мјеста земља клизи и изнад и испод пута, пријетећи да коловоз потпуно однесе према ријеци Дрини.

Директор овог предузећа Недељко Павловић каже да су машине на терену и да уклањају земљу са коловоза, тако да се саобраћај одвија успорено уз велики опрез.

Он је појаснио да су се усљед топљења снијега покренуле подземне воде, те да ће се морати сачекати да се временске прилике стабилизују, након чега ће бити потребно насути нову земљану подлогу.

“Одрони су се појавили на пет, шест мјеста, а на најкритичнијем мјесту читава цеста, у дужини од 50 метара, кренула је према Дрини. Падавине нам доста отежавају посао”, рекао је Павловић.

Он је потврдио да саобраћај није у прекиду, али да се одвија отежано.

Пут од Фоче до границе са Црном Гором на Шћепан Пољу, у дужини од око 20 километара, деценијама је у лошем стању и на појединим дијеловима више личи на сеоски друм, него на магистралу која повезује главне градове БиХ и Црне Горе.

На том подручју постоји више од 20 рафтинг кампова, који годинама жељно ишчекују најављену градњу брзе цесте.

 Предсједник Удружења рафтера “Дрина-Тара” Зравко Матовић апеловао је да надлежне службе хитно реагују, јер постоји велика опасност да клизишта “прогутају” пут и доведу до тоталног прекида саобраћаја.

 “По категоризацији то је магистрални пут који повезује двије државе и надлежни из “Путева Српске” морали би хитно да изађу на терен, да се предузму све мјере да не би дошло до угрожавања саобраћаја”, рекао је Матовић.

Он је навео да су бујице однијеле и дио новог пута од Хума према Брштеновици, десном обалом ријеке Таре, који се наслања на пут према Шћепан Пољу, те да ће рафтери заједно са општинским службама санирати та оштећења.

На магистралном путу Фоча-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за возила преко 16 тона носивости, па га теретна возила користе када су празна, најчешће на повратку из Црне Горе.

Саобраћајна полиција у Фочи упозорила је возаче теретних возила да, због појаве одрона, не користе овај пут, а свим осталим возачима препоручила да саобраћају уз посебан опрез.

Извор: Радио Фоча