ДруштвоНајновијеФоча

Власт не одустаје од депоније подно Пјешчаних пирамида, СДС стао уз народ

Прошле седмице на Крстовдан одржана је сједница Колегијума СО Фоча поводом утврђивања приједлога дневног реда за 28. редовну сједницу фочанског парламента која ће се одржати 30. јануара са почетком у 9.00 часова. У центру пажње представника парламентарних странака поново се нашла планирана депонија на подручју МЗ Козја Лука.

Наиме, одборник Српске демократске странке Бранка Драгичевић у име свога клуба предложила је да се поништи одлука о изградњи привремене санитарне депоније на локалитету Грабе у МЗ Козја Лука, а све због низа неправилности и незаконитости које прате изгласавање ове спорне одлуке.

Она је навела да одборницима „свјесно” (тј. сакривен) није достављен записник од стране предсједника СО Фоча Срђана Драшковића са састанка Савјета МЗ одржаног 16. новембра прошле године на којем је било присутно  25 мјештана (остали мјештани тада нису били позвани од стране председника МЗ Козја Лука), а који су се изричито успротивили градњи санитарне депоније, те да парцела на којој је планирана депонија улази у заштићену област Споменика природе „Пећина Ледењача”. Такође, на сједници СО Фоча начелник општине Милан Вукадиновић изјавио да је ваздушна удаљеност од пирамида до евентуалне депоније 1000 метара, а непосредним мјерењем од стране мјештана утврђено је да је ваздушна удаљеност непуних 500 метара.

Такође, истакла је да је неопходно поштовати став 106 грађана који су се накнадно на збору грађана изјаснили да не желе отпад у близини својих кућа и природних љепота, чиме је јасно са својим клубом стала уз мјештане ове Мјесне заједнице.

Скупштинска већина очигледно не мари за мишљење грађана који живе на том подручју, јер су приликом гласања на колегијуму одбацили тачку којом би се поништила одлука о изградњи депоније. Грађани Миљевине, Козје Луке и Штовића су категорично против градње депоније на било којој локацији у њиховој мјесној заједници.

Одборници СДА, НПС-а(Крсто Ивановић), ДНС-а(Гордан Мастило) и ДЕМОС-а (Немања Лазовић) тврдили су да не постоји боља локација за изградњу депоније, да су поједини мјештани изразили задовољство и замолили да се одлука спроведе, те да на протесту нису стекли дојам да су мјештани против изградње.

Подсјећања ради

Незадовољство мјештана Козје Луке почело је прије усвајања скупштинске одлуке о изградњи депоније, гдје је било њих двадесет пет који су били против. Они су средином новембра прошле године потписали петицију против градње и доставили је начелнику општине, предсједнику скупштине и Туристичкој организацији Фоче. 

Извршна власт ову петицију крије, а такође је изостала и реакција Туристиче организације Фоча, јер њихов представник на скупштини, Младен Мандић, није хтио да коментарише о градњи депоније и својим ћутањем је дао пристанак за градњу депоније.

У току викенда уочи скупштине која је одржана у понедељак 11. децембра прошле године, пет чланова Савјета МЗ су по наговору начелника општине Милана Вукадиновића потписали заједничку изјаву (која нема датума, броја протокола нити је нотарски овјерена па је самим тим и правно неважећа) да су сагласни за санитарну депонију на локацији Грабе под одређеним условима и тражили су да о томе обавијесте раније незадовољних двадесет пет мјештана, као и да о овој теми говори представник МЗ Митар Ћускић и други представници незадовољних грађана на сједници локалног парламента или да о његовом и ставу незадовољних мјештана надлежни упознају одборнике.

У понедјељак, 11. децембра, локални парламент усвојио је одлуку о изградњи санитарне депоније гласовима већине. Посебно необично је да је „спорна изјава о пристанку на градњу депоније” од стране представника мјесне заједнице достављена одборницима уочи саме тачке излагања (значи није уопште била у радним материјалима). Митар Ћускић као ни остали представници незадовољних грађана нису позвани да присуствују скупштини те самим тим им је и ускраћено од стране начелника општине Милана Вукадиновића да изнесу свој став, нити је начелник општине, а ни предсједник СО Фоча Срђан Драшковић поменуо раније незадовољство и противљење мјештана због градње депоније, због чега је дан послије Митар Ћускић писмено и овјерено од стране општинске управе повукао свој потпис.

Потом је 24. децембра одржан збор грађана у Козјој Луци којем је присуствовао велики број грађана из те Мјесне заједнице, при чему је њих више од стотину потписало петицију против изградње, међу којима се нашао и Митар Ћускић, док се остала четири члана Савјета МЗ Козја Лука нису ни појавили на збору.

Грађани забринути

Депонији „Бабин Поток” (насеље Рјечица) је још 2015 године истекао рок и нова стална или привремена депонија је неопходна, али игнорисање мишљења преко стотину мјештана води понављању сценарија са посљедње планиране локације за депонију у Филиповићима, што нико не жели.

Грађани Фоче се забринуто питају, због чега извршна власт упорно покушава санитарну депонију да гради у градским мјесним заједницама, pа чак и у будућем парку природе „Пирамиде” и „Пећина Ледењача”.

Са друге стране, имајући у виду да је општина Фоча територијално највећа у БиХ (рурални дјелови општине апсолутно ненасељени) те је зато могућност бирања локације за депонију (а која апсолутно никоме од грађана не би сметала) на периферији наше општине вишеструка.