НајновијеПолитикаФоча

Власт забранила тонско и видео снимање скупштине

Одборници скупштинске већине окупљени око СНСД- а, донијели су посебан закључак на посљедњој сједници Скупштине општине Фоча по коме је одборницима забрањено тонско, видео снимање и фотографисање на сједницама општинског парламента и објављивање тог материјала на друштвеним мрежама.

Учињено је то након што су одборници опозиције, са СДС- ом на челу, снимали телефоном своју дискусију и то објављивали на Facebook профилима.

„Забранили су нам снимање да грађани не би чули и видјели шта се све говори и ради на скупштинским засједањима. Сједнице преноси директно Радио Фоча, али је, рецимо, последња трајала два дана и то укупно 24 сата и који грађанин може све то да слуша посебно оно што је значајно за њега”, каже одборник СДС- а, Огњен Бодирога.

Он додаје да је опозиција предлагала да се општинским функционерима смање плате, али то није усвојено.

„Плата начелника општине Фоча је више од 4.000 КМ и већа је од градоначелника или начелника Београда, Новог Сада, Подгорице, Дервенте или Требиња”, каже Бодирога.

Одборници опозиције тврде да се власт плаши да се не објелодане подаци  о задужењу општине, повећању одборничког паушала и то да су баш они предлагали да се за 1.000 КМ самње плате високим општинским функционерима што је одбијено.

Они додају да се не смије наглашавати да у овој години власт нема никавих инвестиција, а што се информисаности грађана тиче чак се ни скупштински материјали не објављују на сајту општине.

„Никаква утемељеност у закону не постоји око нашег снимања самих себе за вријеме дискусија, а све у сврху потпуног информисања грађана. У пословнику није постојао тај став  а по закону све што није забрањено одобрено је. Ми чекамо писмени одговор од предсједника Скупштине општине Срђана Драшковића како би правду потражили и судским путем”, рекао је одборник ДНС- а, Милорад Костић. 

О овоме смо жељели чути информацију и од предсједника Скупштине општине Срђана Драшковића, али нам он није одговорио на постављена питања.

Извор: БН