БиХНајновије

Влада ФБиХ уводи забрану извоза огревног дрвета и пелета

Влада ФБиХ је на данашњој хитној телефонској сједници прихватила иницијативу за доношење Одлуке о привременој забрани извоза огревног дрвета и пелета из БиХ до 31. децембра ове године.

Како преноси портал biznisinfo.ba, иницијатива владе се упућује Савјету министара БиХ да задужи Министарство спољне трговине и економских односа БиХ да у што краћем року, а не касније од петнаест дана од усвајања ове иницијативе, припреми и упути Одлуку о привременој забрани извоза огревног дрвета и пелета на усвајање Савјету министара.

Додаје се да је услов за доношење такве одлуке да она неће имати негативне ефекте за БиХ у смислу накнаде штете по већ закљученим/важећим извозним уговорима, односно да се она осмисли тако да не обухвати уговоре закључене до дана ступања на снагу одлуке.

Многи бх. произвођачи и прометници извозе огевно дрво и пелет у квотама у висини од 90 одсто, а поједина друштва чак извозе 100 одсто своје производње. Због таквог оступања постоји оправдана бојазан да ових производа неће бити у довољној количини за потребе домаћег тржишта, наводи се у инфромацији.

Циљ привременог ограничења извоза је заштита домаћег тржишта, подмиривање потреба становништва и осигуравање довољне количине огрева за сљедећу грејну сезону.

Извор: Танјуг