ДруштвоНајновијеФоча

Влада Српске одобрила Фочи милион марака за асфалтирање локалних путева

Влада Републике Српске одобрила је општини Фоча, из програма помоћи локалним заједницама, милион марака за асфалтирање локалних путева.

Начелник општине Милан Вукадиновић захвалио се Влади Српске што је имала разумијевање и што је прихватила њихов пројектни приједлог.

Он је напоменуо да је општина Фоча територијално једна од највећих у Српској са дугом мрежом локалних путева.

„С обзиром да општина Фоча има више од 800 километара некатегорисаних, односно локалних путева, сматрали смо да је то приоритет који треба да ријешимо. Наравно да и остали путни правци, магистрални и регионални, морају да се рјешавају и ја бих још једном упутио апел „Путевима“ и Влади Републике Српске да поведемо рачуна о магистралним и регионалним путевима према Шћепан Пољу, Тјентишту и Челебићима, јер су, заиста, у веома лошем стању“, истакао је Вукадиновић.

Он је прецизирао да ће ова средства од милион марака општина искористити за асфалтирање путних праваца од центра општине ка центрима мјесних заједница.

„Наравно, дио средстава који општина у буџету издвоји за наредну годину додатно ћемо искористити да обухватимо још неке правце“, навео је Вукадиновић.

Он је напоменуо да су додатне проблеме у одржавању локалне путне мреже узрoковале посљедње временске непогоде, када су након обилних киша бујични потоци и клизишта оштетили бројне правце.

„За санирање посљедица невремена биће потребна додатна средства, како из буџета општине, тако и од Владе Републике Српске, која ће, надам се, имати разумијевања“, истакао је Вукадиновић. 

Влада Републике Српске издвојила је укупно 27,8 милиона КМ за инвестирање у локалне заједнице широм Српске, а износ који је свака општина могла да добије је од 100.000 КМ до милион КМ.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је раније да је то програм који траје неколико мјесеци и да је био отворен јавни позив за локалне заједнице које су кандидовале своје пројекте.

Он је нагласио да је веома значајно да тај новац не иде у буџете локалних заједница, већ Влада уплаћује средства директно извођачу радова.

Извор: Радио Фоча