НајновијеРепублика Српска

Вишковић: Пут Фоча – Гацко од изузетног значаја

Говорећи о инфраструктурним пројектима, Вишковић је навео да очекује на јесен почетак радова на изградњи ауто-пута Бањалука-Приједор.

Он је подсјетио да је Влада потписала концесиони уговор прије двије, три године, али се каснило у динамици због пандемије вируса корона, наводећи да је Влада добила увјеравање кинеског партнера да ће у октобру почети изградња овог ауто-пута.

Вишковић је нагласио да су у току радови на изградњи ауто-пута Београд-Бањалука, моста на Сави, ауто-пута Бањалука-Градишка….

„Када је ријеч о изградњи пута Фоча-Шћепан Поље, он се мора наново градити. Пут ће бити измјештен и за то већ постоји пројекат који је донирала ЕБРД као помоћ за Републику Српску уз посредство ЕУ. То је инвестицији од око 75 милиона евра. Ми смо тај пројекат кандидовали као заједнички јер је од значаја за БиХ и прихваћен је. Сада очекујемо да се заврше све процедуре, да уђемо у позицију да обезбиједимо та средства од ЕБРД као финансијера и да идемо на расписивање тендера и избор извођача радова”, појаснио је Вишковић.

Он је нагласио да је за Републику Српску веома важан и пут од Брода на Дрини према Шћепан Пољу.

„На тај начин желимо да тим путним правцем ријешимо и Херцеговину, јер планирамо да радимо нови пут од Тјентишта, кањоном Сутјеске до Дрине и мост преко Дрине који би се спојио на пут Брод на Дрини – Шћепан Поље како би избјегли критични дио пута од Тјентишта према Броду на Дрини. Та дионица је, без обзира на наше инвестиције и рехабилитацију, веома несигурна због нестабилног тла и често се дешава да терен клизи и за пар мјесеци након што се уради поново тоне, пуца и настају проблеми”, истакао је Вишковић.

Он је рекао да је донесена одлука да се градњом те нове дионице која би се повезала на пут Брод на Дрини-Шћепан Поље на квалитетан начин ријеши и путна коминукација од Фоче према Гацку и даље према Херцеговини.

Извор: Независне