БиХНајновије

Више од 50 одсто младих жели напустити државу

Истраживања о положају младих у БиХ, која је спровео Институт за развој младих „Култ”, показују да је жеља за одласком из земље и даље висока јер више од 50 одсто младих наводи да жели да напусти БиХ, док је њих 12,1 одсто већ предузело конкретне кораке у том смјеру.

Истраживање је обухватило више од 10 тематских области као што су образовање, рад, запошљавање и предузетништво младих, социјална брига, здравствена заштита, сигурност, култура и спорт, активизам и слободно вријеме, те учешће, волонтирање, мобилност и миграције младих.

У истраживању су учествовала 3.132 испитаника из цијеле БиХ, од којих су 51,8 одсто биле жене и 48,1 одсто мушкараци, у доби између 15 и 30 година старости.

Након 13 година, од када је урађено прво и једино свеобухватно истраживање о младима и омладинском сектору у БиХ, данас су представљени први прелиминарни резултати најновијег истраживања о положају младих у БиХ.

Од 2008. године, када је рађено прво овакво истраживање, живот младих знатно се промијенио – свакодневицу им обликују различите турбуленције и промјене, али и развој и модернизација технологије, што с највише осјетило током пандемије вируса корона.

Према попису становништва спроведеном 2013. године, у БиХ живи 773.850 младих старосне доби од 15 до 30 година, односно, 21,91 одсто популације чине млади.

Извршни директор Института за развој младих Шехерзада Халимић рекла је да је процес истраживања спроведен уз примјену најстрожијих методолошких стандарда у чему су помогле консултације са Агенцијом за статистику БиХ.

„Истраживање ће бити јавно доступно и користиће свим заинтересованим странама, а првенствено доносиоцима одлука приликом креирања конкретних мјера усмјерених ка бољем положају младих у БиХ”, рекла је Халимићева.

Шеф Одјељења за мониторинг, евалуацију и истраживања у Институту Азиз Ђип навео је да млади сматрају како би приоритети власти у БиХ у наредних пет година требало да буду запошљавање и образовање, а затим здравствена заштита, сигурност и управљање миграцијама у контексту одласка становништва из БиХ.

„Прелиминарни резултати показују да више од 65 одсто младих живи са родитељима/старатељима, те да је и даље висок интерес за напуштањем БиХ”, рекао је Ђипа.

Он је оцијенио да се, узимајући у обзир доб испитаника, друга истраживања, постојање рада на црно и различите методологије које се користе за истраживање тржишта рада, врло тешко може одредити стопа незапослености младих у БиХ.

„Ипак, незапосленост младих и даље се процјењује високом у односу на радно активно становништво”, рекао је Ђапа.

Према резултатима, 40 одсто младих које је обухватило ово истраживање изјавило је како је у посљедњих седам година члан њихове уже породице напустио БиХ, те да се одласци најчешће дешавају у ванградским срединама.

Званични резултати истраживања биће објављени на веб страници Института за развој младих “Култ” крајем јула.

Истраживање о положају младих у БиХ спровео је Институт за развој младих, уз подршку Шведске агенције за међународни развој и сарадњу и Амбасаде Шведске у БиХ, те уз подршку ГИЗ-а по налогу Савезног министарства за међународну сарадњу и развој Њамачке и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), кроз пројекат „Стручно образовање у БиХ”.

Извор: Блиц