НајновијеРепублика Српска

Видовић: Морамо бити спремни за талас инфлације

Министар финансија Републике Српске, Зора Видовић, истакла је да је републички буџет стабилан, да се редовно измирују све обавезе, али да ће се у наредном периоду морати скројити нове мјере, како би се што спремније дочекао талас инфлације.

Она је рекла да Република Српска у овој години биљежи већи раст укупних прихода од планираних буџетом, тако да су директни приходи већи за 195 милиона у односу на лани, да је осјетан и раст индиректних прихода, који су 15,3 одсто већи у поређењу са истим периодом прошле, али и 2019. године, што охрабрује.

Видовићева је навела да је то посљедица привредне активности која ове године постиже знатан раст.

„Доказ томе су подаци. Имамо значајан опоравак свих макроекономских показатеља у овој години, између осталих, производњу која је 15,4 одсто већа у односу на лани, високу покривеност увоза извозом, око 80 одсто, што говори о смањењу спољнотрговинског дефицита. Види се и опоравак бројних сектора привреде, па и туризма, и све то доприноси расту прихода”, рекла је Видовић.

Видовићева је изразила увјерење да ће се обистинити пројекције о очекиваном расту БДП-а до краја године од четири до 4,5 одсто.

„Ту нас чека велики изазов, а то је инфлација. Посљедње двије године смо имали дефлацију, а у мају нам је била инфлација 1,5 одсто, што је најмање међу земљама у региону, док је у јуну износила 1,4. И то је за очекивати”, рекла је Видовић.

Она је навела да се, према мишљењима свјетских економиста, највећа инфлација очекује 2024. и 2025. године, јер је лани посебно одштампано доста новца да би се покрили трошкови здравства и осталог у пандемији, а та количина новца мора да доведе до инфлације.

„Морамо бити спремни да се суочимо са тим”, додала је Видовићева.

Према њеним ријечима, у пракси би то могло да значи комплетан раст цијена, што води ка расту прихода, али буџетска и привредна политика мора бити таква да се покуша помоћи становништву, посебно оном са нижим приходима, које ће гушити инфлација.

„Морају се давати субвенције привреди и становништву да би се задржао стандард. Биће привредних грана које ће доћи у проблеме, али сигурно ће Српска бити у позицији да помогне, и мораће да то уради”, нагласила је Видовићева.

Видовић је демантовала наводе да је Српска презадужена и истакла да јавни дуг износи 45,3 одсто од БДП-а, што је у складу са општим фискалним правилом.

„Српска није презадужена. Јавни дуг је 45,3 одсто од БДП-а, што је у складу са општим фискалним правилом о дугу, а процјена је да ће на крају године бити 44,3 одсто због предвиђеног раста БДП-а и измирења кредитних обавеза. Емитовали смо и обвезнице за измирење старе девизне штедње, што су појединци називали задужењем. То није задужење већ супротно – враћамо дуг старе девизне штедње свим штедишама, у редовним полугодишњим интервалима”, навела је она.

Извор: Глас Српске