НајновијеСпортФоча

Вечерас Ноћне трке- једна од најмасовнијих и најомиљенијих фочанских манифестација

Атлетски клуб „Сутјеска“, уз покровитељство општине Фоча, организоваће вечерас Ноћне трке, које се на фочанске улице враћају након прошлогодишње ковид паузе.

Укупно ће се одржати 24 трке, а прва у којој ће учествовати малишани из Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“, почеће у 20,00 часова.

Услиједиће трке основаца и средњошколаца, дуге од 50 до 500 метара, и на крају главна сениорска трка на 3.000 метара.

Сениори ће трчати круг од Центра за културу и информисање кроз Доње Поље, затим преко два дринска моста, поред зграде општине, Улицом 9. маја до Његошеве улице гдје је и старт.

Предсједник Атлетског клуба „Сутјеска“ Жарко Тодовић каже да су ове године увели двије новине- трку малишана на тротинетима и бициклистичку трку.

„Промотивна трка тротинетима ићи ће, након трка основаца, такође Његошевом улицом у дужини од 200 метара.  Прије сениорске трке организоваћемо и једну трку бициклиста на три километра“, навео је Тодовић.

Он је додао да је ово спортска манифестација која на улице измами велики број гледалаца и која Фочу промовише у лијепом свјетлу, те да у Атлетском клубу имају најмеру да од наредне године покушају да је уврсте у званични календар Атлетског савеза Републике Српске.

„То би, заиста, било фантастично. Сениорска трка ишла би онда на пет километара и то је једна од наших идеја и жеља“, рекао је Тодовић.

Ноћне трке, након десетак година паузе, обновљене су 2017. године, а из њих је годину касније изникао Атлетски клуб „Сутјеска“.

Ова манифестација мотивише дјецу да тренирају и доприноси популаризацији атлетике и бољем раду клуба и обрнуто- клуб афирмише атлетику као „краљицу спортова“, ради на омасовљавању овог спорта што из године у годину доприноси и квалитетнијим тркама.

„Велико је интересовање дјеце за атлетику, а наш проблем је недостатак инфраструктуре, односно квалитетне атлетске стазе. Надамо се да ће се и то у будућности поправити, јер данас су актуелне тартан стазе које су изузетно скупе и ми тренутно немамо могућности да то направимо“, навео је Тодовић.

Организатори очекују да ће на овогодишњим Ноћним тркама у свим категоријама учествовати око 350 тркача, а пријаве се примају до пред сам почетак.

Извор: Радио Фоча