ДруштвоНајновијеФоча

Велика сриједа – покајање блуднице и Јудина издаја

Православни вјерници обиљежавају данас Велику сриједу уочи Васкрса.

У Свету и Велику сриједу хришћани се сјећају жене грешнице која је умила Спаситељеве ноге, обрисала својом косом и помазала их мирисним уљем.

У овај трећи дан страсне седмице Црква подсјећа вјернике и на Јудину издају.

На Свету и Велику сриједу свети оци су заповиједили да се чини спомен на жену блудницу, која је помазала Господа миром. Богослужење овог дана открива силу покајања и љубави, ради којих се сила Божја као уље изобилно излива на све оне који се искрено кају, поучава Црква.

У личности покајане жене блуднице види се примјер велике покајне љубави. Сва четири еванђелиста описују догађај када је жена блудница помазала скупоцјеним мирисним уљем Спаситељеве ноге, наглашавајући да ово помазање представља вид припреме за Христово страдање и погребење.

Свакако да ово покајање жене блуднице, појашњава Црква, није било одједном и није се догодило случајно, она је прошла кроз унитрашњу припрему и обасјна Спаситељевом силом, омрзнула своја гнусна и греховна дјела, и док је Господ вечерао у дому Симона губавога она се дјелатно покајала за сва своја учињена сагрешења која су помрачивала њену душу.

Скупоцјено уље купила је од продаваца и побојавши се због својих сагрешења, она се одлучила да драгоцјено миро излије на Спаситељеве нога и на видљив начин изрази своје покајање.

Насупрот великом покајању жене грешнице, на овај дан Црква подсјећа и на безумно дјело Јуде који издајничким цјеливом издаде Христа за тридесет сребрника.

У богослужењу Велике сриједе, вјерници молитве упућују Господу да их учини достојнима покајања покајане блуднице која постаде образац истинског покајања и преумљења цијелог бића које је окорјело у гријеху, али се моле Спаситељу и да их сачува од безумног и погубног пута Јудиног издајства.

Свети Оци јасно говоре да је потребно на Велику сриједу сјећати се Јудиног безумног дјела, не зато што је такво дјело достојно сјећања и помињања, већ да би подсјетило вјернике на страдални пут Господа Исуса Христа и његово крајње смирење.

Извор: СПЦ.РС