НајновијеФоча

Бујице и клизишта у Фочи оставили страшне посљедице- стање алармантно

Након обилних падавина, какве не памте ни најстарији Фочаци, клизишта и бујични токови широм општине Фоча оставили су страшне посљедице.

Општинске службе пописују и санирају штете на локалним путевима и приватним имањима.

У селу Цапе, одронио се локални пут, а кућа Миливоја Вуковића буквално је затрпана блатом.

Мјештани су се организовали и сопственим снагама успјели су да прошире пут, очисте га и оспособе за саобраћај, који се одвија уз велики ризик и опрез.

„Горњи дио куће је сав у блату, кухиња и предсобље пуни су блата и воде, пола метра има сигурно да је ушло унутра, јабуке и кромпир су ми затрпани и зимница у трапу. Из мјесне заједнице су долазили, очистили пут, проширили, док не дође комисија“, прича Вуковић.

Велико клизиште је и у селу Трбушче прекинуло пут, а општинаске службе брзо су реаговале.

Природа је своју хировитост показала и у градским насељима, поготово у вишим зонама гдје су набујале воде покренуле клизишта.

Јелена Симовић, чија кућа је у опасности, истиче да је то стални проблем у мјесној заједници Душаново.

„Ми смо у страху да ће клизиште својим природним током кренути још више, јер киша не престаје. Ми молимо да неко изађе овдје и у неком ближем периоду уради санацију, јер пуно кућа је угрожено, нису у питању само три куће на овом локалитету, него читаво насеље испод“, рекла је Симовићева.

У општини истичу да је стање аларамантно.

Начелник општине Милан Вукадиновић каже да су све расположиве општинске екипе Одјељења за просторно уређење, комуналне полиције и Цивилне заштите на терену и сагледавају огромне штете.

Помоћ очекују и од Владе Српске.

„У овом тренутку немамо прецизну информацију о обиму штете, с обзиром да стално предсједници мјесних заједница јављају нова клизишта и нове путеве који су разровани, гдје буквално људи не могу да дођу до својих кућа због непроходности. Ми се надамо да ћемо стабилизовати стање, али сигурно нећемо моћи сами и рачунамо на помоћ ресорног министарства, Владе Српске, јер стање на терену је заиста алармантно и изузетно тешко“, рекао је Вукадиновић.

Ријека Бистрица, која је у Миљевини поплавила једну стамбену згрaду, полако се повлачи у корито, а Дрина и Ћехотина за сада не пријете изливањем.

Срећна околност је што акумулација Хидроелектране „Мратиње“, односно Пивско језеро у Црној Гори, може да прими још доста воде.

Шеф фочанске Цивилне заштите Милош Јакић каже да су у сталној комуникацији са ХЕ „Мратиње“.

„Данас ће проток воде на брани ХЕ „Мратиње“ бити 80 кубика у секунди, што не представља проблем за општину Фоча. До прије два дана имали смо проблем у Миљевини гдје се Бистрица излила, срећом вода се повукла и надамо се да ће се временски услови стабилизовати како бисмо ово превазишли“, рекао је Јакић.

Из општине поручују да је у току израда пројектног рјешења за изградњу обалоутврда Дрине и Ћехотине у ужем градском језгру, те да се надају да ће тај пројекат реализовати у договору са Владом и предузећем „Воде Српске“.

Извор: Радио Фоча