ДруштвоНајновијеФоча

Буч Кесиди: За „Нектар ОК Фест“ спремамо наш највећи концерт у БиХ

Панчевачки бенд Буч Кесиди који ће наредног викенда наступити на седмом издању „Нектар ОК Феста“ на Тјентишту мелодичним пјесмама о ноћним изласцима за врло кратко вријеме скренуо је пажњу публике, а према оцјенама познавалаца музике њихов албум „Еуфорија“ важи за један од најбољих алтернативних албума 2019. године.

Двадесетседмогодишњи Лука Рацић и двадесетпетогодишњи Зоран Зарубица пјевају о стварним искуствима које проживљава њихова генерација, о проводу који почиње нервозом и тремом у суботу, а завршава кајањем рано ујутру у недјељу.

Њихове пјесме постале су својеврсне химне млађе генерације, а Долином хероја одзвањаће у суботу, 14. августа.

У интервјуу за Радио Фочу чланови бенда истичу да ће наступ на „Нектар ОК Фесту“ бити њихов највећи концерт у БиХ до сада. Говорили су о паузи и повратку пред публику, новим пјесмама и разлозима свог успјеха.

Радио Фоча: Протеклих годину и по дана обиљежила је пандемија вируса корона. Како је на вас утицала пауза? Да ли се то одразило на ваш креативни рад?

Буч Кесиди: Утицала је на наш рад јер смо морали да нађемо алтернативу концертима. Кренули смо да радимо на новим пјесмама, снимили спот за пјесму „Недеља ујутру“ и на крају смо снимили концертни филм.

Радио Фоча: Како је дошло до филма „Еуфорија уживо“ и да ли је то нешто што сте одувијек жељели, или је филм настао као посљедица забране наступа на фестивалима и у клубовима?

Буч Кесиди: Свакако смо жељели да у неком тренутку снимимо лајв сешн са новим пјесмама, који можемо да окачимо на Јутјуб и друге сервисе и да се пушта на ТВ-у. Због немогућности наступања, брже смо ушли у цио тај процес, имали смо много више времена и енергије да се посветимо том пројекту. Када нам је редитељ филма Давид Јовановић донео идеју да то буде више филм него само концертни снимак, били смо спремни да идемо са тим до краја. Наравно, ништа не бисмо успјели без „Bassivity Studios-a“. Реља Миланковић је био спреман да нам практично финансира цио филм само на основу идеје и плана који смо имали.https://www.youtube.com/embed/y0jdfnDPMP4?feature=oembed

Радио Фоча: Филм је приказан у свим већим градовима у региону. Какве су реакције публике? Да ли су планиране пројекције у мањим мјестима или приказивање на телевизији?

Буч Кесиди: Публика је на већини пројекција силазила да ђуска испред платна. Што се тиче пројекција, тренутно смо и даље на турнеји са „CineStar“ премијерама и понеким филмским фестивалима. Након тога свакако имамо у плану телевизију и интернет, а можда и неке нове пројекције у будућности.

Радио Фоча: Након паузе поново сте се вратили пред публику. Да ли се боље сналазите на великим фестивалским бинама или на концертима по клубовима?

Буч Кесиди: То знају да буду доста другачији концерти. Фестивалске бине су огромне и предивне, обожавамо тај простор, али су фестивали такође доста ограничени сатницом и често се нађемо у сендвичу између других одличних извођача. У клубовима је интимније, можемо сами да правимо сет и шоу какав желимо у том тренутку и имамо више времена да се дружимо са публиком.

Радио Фоча: Иза вас су два албума, а посљедњи „Еуфорија“ право је освјежење на музичкој сцени. Чини се да вас је публика брзо прихватила. Како сте то постигли?

Буч Кесиди: Ми смо темељно радили на пјесмама, музици и текстовима, а онда и на спотовима, концертима, костимима…Прихватање публике је вјероватно производ тог рада, јер смо се трудили да што боље пренесемо то што смо хтјели.https://www.youtube.com/embed/yh2RiXwzqDA?feature=oembed

Радио Фоча: Како млади музичари као што сте ви могу да направе баланс, да истовремено буду познати и да чврсто стоје на земљи? Постоји ли рецепт?

Буч Кесиди: Приземност вјероватно зависи и од личности. Нас је држало доле то што смо увијек знали колико ту има посла и колико још имамо да радимо да бисмо наставили да растемо. Ништа нам није дошло само од себе и ако бисмо кренули да вјерујемо у то да смо ми неки мега цареви само би кренули убрзано да се распадамо.

Радио Фоча: Шта бављење музиком за вас представља? Да ли је то дио свакодневног живота или посао?

Буч Кесиди: Дио свакодневног живота, а имамо довољно среће да полако можемо да почнемо и да живимо од тога.https://www.youtube.com/embed/UMTMFX_IKkY?feature=oembed

Радио Фоча: Најављен је ваш наступ на Нектар ОК Фесту, у Националном парку „Сутјеска“. Зашто публика да дође на Тјентиште и шта спремате за ОК Фест?

Буч Кесиди: Спремамо највећи концерт Буч Кесидија у БиХ до сада. Дођите ако желите да нас видите у најсјајнијем издању.

Радио Фоча: Када ће нове пјесме? Да ли опет планирате тематски албум?

Буч Кесиди: До краја године очекујте нови сингл, а нови албум током наредне године. Не планирамо тематски албум, као што нисмо ни до сада. Ако се догоди да све пјесме упадну у сличну заједничку тематику, то ће се десити спонтано током писања албума, али нам је сасвим океј и да се то не деси уопште и да свака пјесма стоји за себе.

Извор: Радио Фоча