БиХНајновије

„Бук Бијела” стављена на чекање

Рад Заједничке комисије за концесије, којој је повјерено рјешавање спора унутар Босне и Херцеговине у вези са изградњом хидроелектране (ХЕ) „Бук Бијела” на Дрини, заустављен је на самом почетку јер је бошњачки члан из Комисије са нивоа БиХ оспорио рјешење о именовању.

Уставни суд је у јулу, одлучујући о захтјеву који су потписала 24 члана Представничког дома Парламента БиХ за рјешавање спора између БиХ и Српске у вези са пројектом ХЕ, који заједнички настоје да спроведу у дјело Српска и Србија, донио дјелимичну одлуку о допустивости и меритуму.

Комисији за концесије БиХ је наложено да, у својству Заједничке комисије, најкасније у року од три мјесеца од дана достављања одлуке ријеши спорна питања настала у вези с додјелом концесија. Заједничка комисија, у којој су рјешењима предложени чланови из Комисије са нивоа БиХ и из Републике Српске, треба да, према одлуци, став заузме до краја октобра, али је сада то под знаком питања јер су на сцени опструкције.

Не желећи да именује о коме је ријеч, казао је само да у питању члан Комисије за концесије БиХ из реда бошњачког народа који долази са територије Српске. Према подацима са сајта Комисије, ријеч је о Менсуру Шехагићу из Власенице.

„Тренутно не жели да учествује у раду Заједничке комисије. Жалио се на рјешење, сматра да је нелегално формирана Комисија, а покренуо је и управни спор пред надлежним институцијама на нивоу БиХ и сада чекамо епилог. Док не будемо у раду имали и тог седмог члана, јер тако налаже дио закона који дефинише начин формирања Заједничке комисије, везане су нам руке”, тврди саговорник Гласа Српске, који је указао и да нема могућности да неко други буде именован јер су у састав заједничког тијела предложена сва четири члана из Комисије на нивоу БиХ.

Наиме, иако према закону треба да има седам чланова, Комисија на нивоу БиХ тренутно броји четири члана јер су осталима мандати истицали од 2008. до 2015, а и четворици која су остала мандати су истекли у претходном периоду. На све то, процедура за избор нових чланова је недавно покренута, али треба да прође и Савјет министара и Парламент.

„Можда је и позадина ове опструкције да се убрза и заврши та процедура”, додао је он.

Предсједница Републичке комисије за концесије Маја Шупут, која је један од чланова Заједничке комисије, кратко је поручила да не може давати изјаве о раду новоформиране комисије јер је договорено да све информације саопштава замјеник предсједника Комисије за концесије БиХ Миломир Амовић, који је и предсједавајући Заједничке комисије.

Идеја

Од када је откривено да су Српска и Србија одлучне да реализују пројекат „Бук Бијела”, не престају реакције дијела јавности и невладиног сектора из БиХ, али и Црне Горе, који упозоравају да за тај посао нема свих сагласности. Тиме је настављен низ проблема који прате пројекат од 1965. године, када се дошло на ту идеју.

Извор: Глас Српске