БиХНајновије

Брчаку изречена казна затвора због изборне преваре

Тужилаштво Брчко дистрикта саопштило је да је доказало кривицу Стојана Баварчића (30) да је прије одржавања локалних избора у Брчком прошле године припремао извршење кривичног дјела преваре при гласању, и Основни суд дистрикта му је само за припремање тог кривичног дјела изрекао два и по мјесеца затвора.

Оптужницом од 18. марта Баварчић је оптужен да је прибављањем личних докумената трећих лица и њиховим пријављивањем за гласање из иностранства стварао услове за непосредно учињење кривичног дјела преваре при гласању.

На терет му се ставља да је прибавио и искористио личне документе већег броја грађана пријавивши их за гласање из иностранства у намјери да на изборима он или њему познато лице гласа под њиховим именом.

Тужилаштво га је процесуирало јер је, с циљем да за њему познати политички субјект осигура већи број гласова, од више од 30 лица прибавио личне карте, возачке дозволе или пасоше које је затим фотографисао, док је одређени број таквих фотографија прибавио путем друштвених мрежа и апликација и похранио у меморију телефона.

Ти документи су потом у штампаном облику током августа 2020. године, без њиховог знања и сагласности, достављени Централној изборној комисији БиХ у прилогу образаца ПРП 1 – Пријава за гласање изван БиХ, тако да су та лица без своје воље регистрована за гласање изван БиХ.

На самом почетку истраге изборних неправилности на овом подручју Баварчић је одмах притворен, а против њега убрзо је подигнута оптужницу због набавке средстава и предузимања других радњи којима се стварају услови за непосредно учињење кривичног дјела за које се може изрећи казна затвора три године или тежа казна.

Закључењем споразума о признању кривице с Тужилаштвом и његовим прихватањем у Основном суду, Баварчић је правоснажно осуђен за кривично дјело Припремање кривичног дјела /из члана 333 Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ/.

Пресуда Стојану Баварчићу прва је правоснажна пресуда у дистрикту Брчко произашла из низа истрага на овом подручју које се односе на прошлогодишњи изборни процес у БиХ.

„Тужилаштво Дистрикта интензивно се укључило у остваривање законитости локалних избора прије њиховог одржавања откривањем неправилности у оквиру шест отворених предмета против 10 осумњичених, уз два предмета која су у Брчко доставили државно тужилаштво и Централна изборна комисија БиХ”, наведено је у саопштењу.

Изречена казна се у овом случају односи на предизборне неправилности, будући да су благовременом реакцијом Тужилаштва, Полиције Дистрикта и других надлежних органа припреме за изборне преваре благовремено откривене, а саме изборне неправилности спријечене, наведено је у саопштењу.

Извор: СРНА