НајновијеРепублика Српска

Брашно скупље за око 35 посто, уља око 30: Шта кажу они који живе од 200 КМ?

Вал поскупљења сировина крајем прошле године, у малопродаји се увелико осјећа. Трговци су подигли цијене у маркетима, на пијацама, у пекарама.

Они који се разумију у тржиште кажу да до нових ломова и скокова на берзама неће доћи. Није то ипак за утјеху пензионерима са најнижим примањима. А ни радницима на минималцу.

Са нешто више од 200 КМ пензије, Емина Софтић, пензионерка из Бањалуке осјети свако поскупљење. Иако дјеца помажу, тешко је.

“Скочило је баш превише, нису требали то у стању какавом смо са короном, поготово гдје су пензије мале, теже је. Ја имам пензију 212 КМ, не може бити ни за шта”, говори Емина.

Пшеница скупља за 100%, ђубриво за 300 %, разлози су, кажу у Удружењу млинара РС, за поскупљења пекарских производа. Цијене хљеба раније су кориговане за до 15%, такођер су поскупили и остали артикли од брашна, а врећа (25кг) је одавно на 25 марака.

А парче пице у једној од познатијих градских пекара поскупило је на 3 КМ.

Ради се о ланчаној рекација: Скупља индустријска струја, гориво, отежан транспорт…

“Пшеница је за годину дана, поскупјела преко 100%, брашно за око 35%, све масноће од маргарина, уља 30-40%, енергија до 50 %, а све то заједно када саберемо добијемо поскупљење пекарских производа од неких 10-ак %”, навео је Саша Тривић из Крајина класа.

Од 270 до 330 еура по тони, плаћали су домаћи млинари увозно брашно из Мађарске и Србије, које са Хрватском чине топ три увозника ове сировине у БИХ. Информација да Влада Мађарске од фебруара враћа цијене пет основних животних намирница, укључујући и брашно на ниво из октобра прошле године, могла би утицати на тржиште.

“Дошло је до озбиљног поремећаја на свјетском тржишту, порасле су цијене берзанске робе, све се то одразило на робу у нашим трговинама. Имамо проблем са недостатком неких врста репроматеријала, привредници су приморани да неке робе резервишу унапријед шест мјесеци, чак морају да плаћају и авансно”, саопштио је Владимир Благојевић из Привредне коморе РС.

Расту цијене, а порасле су и плате. Довољно или не, минималац у РС је од почетка године повећан за 50 КМ, те сада око 120 000 запослених има загарантованих 590 КМ.

У одлуци објављеној у Службеном гласнику РС наведене су и загарантоване плате министара и премијера. Бруто плата предсједника Владе РС је 6782,37 КМ, у нету то значи 7 пута више од радничког минималца.

Извор: Н1