ДруштвоНајновијеФоча

Бојана Чојић из Фоче, најбољи студент у историји Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву

Пољопривредни факултет Универзитта у Источном Сарајеву обиљежио је данас 81 годину традиције и 27 година рада у оквиру Универзитета.

Декан Пољопривредног факултета Весна Милић истакла је да је овај факултет, након Богословије, најстарија високошколска установа у БиХ.

– Данас испраћамо 44 дипломирана инжењера пољопривреде и 33 дипломирана инжењера шумарства, као и два мастера пољопривреде и три мастера шумарства – рекла је Милићева, те нагласила да они имају важне задатке у будућности, јер је на земаљског кугли све мање хране.

Када су у питању дипломирани инжењери пољопривреде, она је навела да ће се ови млади људи бавити једним хуманим занимањем, док ће фокус дипломираних инжењера шумарства бити на “плућима планете Земље”, односно на пошумљавању и његовању шума и да не дозвољавају да се уништавају, као што се то чини 30 година.

Говорећи о наставном кадру, Милићева је рекла да Пољопривредни факултет има млад тим људи који је увијек ту да помогне свима којима је то потребно, те додала да овај факултет има одличну сарадња са Министарством пољопривреде Републике Српске, у чијим пројектима је укључена и ова високошколска установа.

– Ниједна високошколска институција више се не може ослонити само на упис студената, тако да уз научно-истраживачки рад настојимо да пружамо услуге и трећим лицима, и да имамо додатне изворе прихода – истакла је декан Пољопривредног факултета, те додала да је више од 700 студената дипломирало на овом факултету.

Бојана Чојић најбољи је студент у овој генерацији, али и у историји факултета, са просјеком оцјена од 9,74, исто тако је и добитник “повеље др Ђојо Арсеновић”.

Бојана се обратила и честитала свим студентима на добијеним признањима и дипломама. Напоменула је да је себи прије 4 године обећала да ће бити најбољи студент овог факултета и њеним радом и трудом то јој се сада остварује. Захвалила се родитељима што су били уз њу све 4 године студирања. Истакла је да је најпоноснија на пријатељства која је стекла на факултету, “јер то је оно што се не може купити новцем”.

Владан Станишић, мастер агрономије, рекао је да је Пољопривредни факултет један од перспективнијих факултета, а ово занимање једно од хуманијих, јер му је у основи производња хране, као основне људске потребе.

Он је истакао да ово занимање има перспективу у Републици Српској, БиХ и шире, те додао да му је наредни план докторске студије, односни усавршавање у струци као и да своје знање пренесе ученицима.