НајновијеРепублика Српска

Бокоњић: Корона код дјеце напада кардиоваскуларни и нервни систем (ВИДЕО)

Бокоњић је у емисији Здравосфера рекао да је у Републици Српској, у првом таласу вируса корона заражен врло мали број дјеце, али да је од јуна и јула ковид 19 почео да се јавља и код њих, али у једној сасвим другачијој, односно блажој клиничкој слици него код одраслих.

Он је навео да овај вирус може довести до упале плућа код дјеце, због чега се и хоспитализују. Подсјетио је да корона напада не само плућа и респираторни тракт, већ и многе друге системе.

“Вирус корона код дјеце напада кардиоваскуларни систем. Код значајаног броја дјеце, након опоравка од ковида и негативног теста, отприлике 20 дана до мјесец послије, почеле су одређене кардиоваскуларне тегобе – аритмија, убрзан рад срца, симптоми запаљења срчаног мишића, до одређених промјена на коронарним артеријама и развоја анеуризме које су нешто што личи на Кавасаки синдром, односно аутоимуно обољење које напада коронарне артерије”, навео је Бокоњић.

Он каже да је ријеч о дјеци која прије обољења од ковида нису имала видљиве кардиоваскуларне тегобе.

“Сада долазе због тог. Очигледно је да вирус има везе с тим, као и код одраслих”, рекао је Бокоњић.

Он је навео и да вирус корона напада централни нервни систем, нарочито код адолесцената.

“Све је више адолесцената који имају одређене тегобе, у смислу испољавања промјена понашања – блажа депресија, несигурност и немогућност концентрације и памћења”, истакао је Бокоњић.

Извор: РТРС