БиХНајновије

БиХ има милионере, али не и порез на екстра профит

Управо  вријеме кризе и поскупљење бројних производа многе фирме су заправо искористиле да још више зараде, посебно у области енергетике. Зато је у Хрватској на приједлог Европске комисије уведен порез на екстрапрофит. Ово поставља питање да ли има простора да се и код нас уведе овај порез?

Хрватска по узору на још неке европске земље уводи додатни једнократни порез од 33% на компаније чији је профит за 20% већи у односу на четворогодишњи просјек. Питање је да ли овакав порез треба бити уведен у Републици Српској.

Економисти сматрају да треба, јер су у посљедњим мјесецима када су грађани били на удару драстичних поскупљења горива и других производа многи остваривали екстрапрофит.

Представници привредника међутим не подржавају идеју да овакав порез буде уведен у Републици Српској, јер како наводе, код нас није иста ситуација као у европским земљама.

Међутим, економисти сматрају да у Српској ипак постоје бројне компаније, посебно у области трговине енергентима, које остварују веома високе добити у времену инфлације, међутим питање је да ли би у случају увођења пореза на ектрапрофит то било враћено грађанима?

Екстрапрофит представља неочекивани вишак изнад уобичајене добити и у неријетко се у кризним временима, док грађани прескупо плаћају основне производе, дешава да појединци остварују огромне зараде.

Извор: БН