ДруштвоНајновијеФоча

Бистрица се повукла, оставила блато у подрумима и помоћним објектима

Дан након изливања из корита и плављења двије зграде и више помоћних објеката у Миљевини, ријека Бистрица дјелимично се повукла остављајући иза себе талоге блата у подрумима, гаражама и шупама.

Станари поплављених зграда данас чисте блато и покушавају да спасе бар дио зимнице која се налазила у подрумима и помоћним објектима.

Они упозоравају да је ово проблем који из године постаје све опаснији, јер се Бистрица полако примиче и осталим зградама, али и демантују наводе појединих медија који су пренијели да се у Миљевини одигравало драматично спасавање људи из бујице.

Драгољуб Давидовић каже да се ниво корита, наношењем ријечног талога, из године у годину подиже.

“Некада је плавила само једна зграда, а постепено је плавни талас растао и дошао и до друге зграде. У опасности су и остале зграде, ако се нешто не предузме и не очисти корито”, каже Давидовић.

Његов комшија Момир Говедарица прича да се плављење овог дијела Миљевине понавља већ дуже од 30 година, а да је узрок томе сужавање корита Бистрице на излазу из Миљевине према кањону, које је узроковано још изградњом пута Фоча-Сарајево.

„Или да нас иселе или да нешто рјешавају, свуда се корита чисте и праве подзиде, а код нас ништа. Ово се стално понавља“, каже Говедарица.

Он подсјећа да је раније било покушаја да се минирањем најужег дијела кањона повећа проточност, али да то није било довољно.

„Овога пута нас је обишао начелник општине. Рекао је да ће се нешто радити, вјерујемо му, па видјећемо“, рекао је Говедарица.

Након што је начелник Милан Вукадиновић, заједно са сарадницима, посјетио у Миљевини становништво погођено поплавама, из општине је најављено да ће формирати стручне комисије, које ће снимити стање на поплављеном подручју и у складу са законским оквирима предузети све неопходне мјере и радње.

Регулација корита Бистрице рађена је прије десет година минирањем уског кањона низводно од Миљевине и градњом мањег насипа узводно 300 метара, али то очигледно није било довољно за оволику количину воде.

Извор: Радио Фоча