НајновијеРегион

Бесплатни уџбеници и дјечији додатак за сву дјецу у Црној Гори

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић и предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, представили су измјене и допуне социјалних закона породици Вере и Данимира Стевановић, који имају седморо малољетње дјеце, саопштено је из Скупштине Црне Горе.

Бечић се захвалио породици Стевановић на њиховом доприносу јачању наталитета и примјеру који дају младим људима у Црној Гори.

Како је саопштено, он је истакао да су кључни изазови црногорског друштва, у сложеним социо-економским и епидемиолошким приликама, одлазак младих људи из Црне Горе, велике миграције младих са сјевера ка југу и њихова резервисаност ка стварању породице, што дугорочно ствара велику опасност за будућност Црне Горе.

„Захваљујући одличној сарадњи законодавне и извршне власти, постигли смо договор око сета законских рјешења који ће бити усвојени на сједници заказаној за 18. фебурар. Усвајањем тих закона створићемо предуслове да од наступајуће школске године сва дјеца у основним школама имају бесплатне уџбенике, а да ће од првог јула свако дијете до навршених шест година имати дјечији додатак од 30 евра, док ће дјеца из социјално осјетљивих категорија имати дечији додатак у износу од 44 до 60 евра и то до навршене осамнаесте године“, рекао је Бечић.

У саопштењу се додаје да је Бечић изразио задовољство да ће умјесто стотина милиона евра, из буџета Црне Горе, које су, како је рекао, усмјераване на незаконите гаранције и упитне државне помоћи, сада тај новац усмјеравати ка народу, а у овом случају дјеци.

“Дјеца су наша снага, наша окосница, радост и будућност и зато ћемо се на сваком кораку борити за њихову будућност, јер се тиме боримо за вјечност и одрживост Црне Горе”, рекао је Бечић.

Кривокапић је истакао да је опредјељење и основ дјеловања Владе стабилна и јака породица. Указујући да живимо у времену у којем је наметнуто да је довољно да породица има само просту репродукцију, предсједник Владе је подсјетио на чињеницу да су породице некад биле далеко многобројније што је итекако утицало на успјех њених чланова.

„Будући да смо ову годину прогласили годином правде, онда је свакако најзначајнија социјална правда“, казао је Кривокапић.

Он је, како је саопштено, подсјетио, да је приликом сусрета са представницима УНИЦЕФ-а констатовао поражавајућу чињеницу која говори да највећи број дјеце у Црној Гори, до навршене шесте године живота, живи у сиромаштву.

„Чланови Владе су напорно радили како би нашли адекватно рјешење за овакав проблем, и успјели да одговорном политиком обезбиједе средства у Буџету, како би пружили подршку сваком дјетету“, закључио је Кривокапић.

Данимир и Вера Стевановић упознали су премијера Кривокапића и предсједника скупштине Бечића са тешким материјалним условима у којима живе, као и са изазовима са којима се суочавају. Исказали су велику захвалност због чињенице да је држава по први пут озбиљно показала бригу о дјеци и њиховим родитељима, а нарочито онима којима је помоћ најпотребнија.

“Наведене законске измјене које ће омогућити бесплатне уџбенике и дјечији додатак значајно ће осјетити сва домаћинства у Црној Гори, уз подстрек младим људима да засњују породице и остану у нашој земљи” закључио је Стевановић.

Извор: Вијести