НајновијеРегион

Београд: Протест грађана незадовољних мјерама против епидемије

Данас у 15:30 часова у Београду, на Тргу републике, почео је протест против нових мјера Владе Србије, усљед повећаног броја заражених корона вирусом у последњих неколико недјеља.

На протест је дошло више од десет хиљада грађана.

Организатори протеста званично нису познати а своје окупљање назвали су “протестом против глобализма и коронадиктатуре”.

Окупљени су узвикивали “Не дамо светиње”, “Нећемо мигранте”, “Живела Слобода”, “Уа кризни штаб”, а између осталог држе транспаренте са натписом “Нема предаје” са заставом Србије преко мапе Косова, затим транспаренте са порукама “Док са мигрантима гради се Београд на води, ми нећемо живети у сободи”, “Стоп ковид терору”, исписаном на шприцу вакцине, као и заставе са црногорским амблемима и порукама против вакцинације.

Након одржаног говора на Тргу републике демонстранти су кренули у шетњу ка РТС-у гдје су се зауставили. Представници одређених независних медија су се обратили окупљенима говорећи о медијској блокади коју, како се чуло спроводи РТС. Одатле су протестну шетњу наставили до Уставног суда Србије гдје су ту институцију окривили за непоштовање основних Уставом загарантованих права на слободу говора, кретања и личности.

Демонстранти су се потом спустили до зграде Владе Србије гдје су показујући пароле упутили протест премијерки Ани Брнабић. С обзиром да је овај протест глобалан и да је у неким европским градовима долазило до сукоба са полицијом протест у Београду прошао је мирно.

На протесту је говорило неколико људи, а говорници су негирали чињенице о вирусу и вакцинацији. Током говора чуле су се и увреде на рачун медија и ЛГБТ+ популације, а неки од говорника представљени су као еколошки активисти и позвали су на одбрану земље од компаније РиоТинто, која би у околини Лознице требало да изгради рудник литијума.

Иначе глобални синхрони протести су названи „Свјетска поворка за слободу, мир и демократију“ и најављени су као мирна окупљања, у 100 градова свијета, укључујући и више хрватских градова. а организатори тврде да су мјере ауторитаторне и да су нанијеле више штете него користи.

Извор: Глас јавности