ДруштвоНајновијеФоча

Беба хитно транспортована из Фоче у УКЦ Бањалука

Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске и љекари Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Српске данас су, у сложеним метеоролошким условима, извршили веома захтјеван ваздушни медицински транспорт 40 дана старог дојенчета из Фоче у Бањалуку.

Директор Хеликоптерског сервиса Бобан Кустурић изјавио је да је у данашњем транспорту сваки минут транспорта био одлучујући.

– Ријеч је о беби код које је дијагностификовано акутно затајење дисања и која је под потпуним мониторингом, на механичкој вентилацији, транспортована из Фоче за УКЦ у Бањалуку на даље лијечење – нагласио је Кустурић.

Упркос веома тешкој дијагнози и сложеним метеоролошким условима, рекао је Кустурић, захваљујући професионалности, стручности, посвећеност и спремности тима Службе за војно-медицински транспорт, који чине ваздухопловно-техничко особље Хеликоптерског сервиса и медицинско-техничко особље УКЦ Републике Српске, извршен је изузетно захтјеван 65. ваздушно-медицински транспорт у овој години.

Данашњи ваздушно-медицински транспорт бебе од свега 40 дана још је једна потврда оправданости набавке транспортних инкубатора у породилиштима широм Српске у оквиру донаторске вечери “С љубављу храбрим срцима” која ће бити одржана под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, 26. децембра у Бањалуци.

Педијатри из Невесиња, Требиња, Зворника, Источног Сарајева, Градишке, Добоја, Бијељине, Фоче и Бањалуке исказали су потребу да се у породилиштима широм Српске обезбиједе транспортни инкубатори и тако омогући савремен неонатални транспорт.

Извор: СРНА