КултураНајновијеФоча

„А3“ формат – најпогоднија таласна дужина за повезивање умјетника са публиком

У галерији Музеја Старе Херцеговине у Фочи отворена је изложба слика и цртежа „Магија А3 формата“, на којој су изложени радови Данијеле Новаковић из Рогатице, Драга Ивановића и Александра Крунића из Пала, Милоша Поповића из Источног Сарајева, те Милене Ђуковић, Данила Ивановића, Елизабет Хјуз Јовановић,  Драгане Ковач,  Радмила Ковачевића, Радмила Марића,  Владимира Милановића, Иване Мимић, Веселка Његуша и Дијане Томовић из Фоче.

Данијела Новаковић, академска сликарка из Рогатице, на изложби се представила са сликом „Дрво живота“ , која представља живот у изолацији у току пандемије вируса корона: „Одлучила сам да повежем дјечији свијет и свијет нас старијих у изолацији. Ово „Дрво живота“ представља моју фантазију и моје размишљање о протоку времена, а рађено је фломастером“.

На изложби се са четири слике, на којима доминирају цвјетни мотиви,  представио и Драго Ивановић из Пала. Позвао је умјетнике да стварају и да публици представљају своје радове: „Заиста има доста добрих умјетника чија се дјела не виде. Битно је да све што стварамо прикажемо публици, јер је публика жељна оваквих догађаја. То се видјело вечерас јер је посјећеност била одлична а међу публиком је било доста младих људи“.

Три слике, углавном рађене техником уље на платну, аутора Милоша Поповића нашле су се на фочанском „А3 формату“. „Одушевљен сам посјетом на изложби. Велика посјећеност је и због аутора који су из Фоче али и због Музеја, који успјешно ради“, рекао је Поповић.

Изложба „Магија А3 формата“ организована је на иницијативу академског сликара Данила Ивановића, Фочака који живи у Норвешкој, а поставили су је Музеј Старе Херцеговине и фочански сликар Владимир Милановић. Милановић наводи да ће се трудити да фочанско окупљање око А3 формата постане традиционално јер има за циљ да афирмише академске сликаре младе и средње генерације и ликовну публику, јер афирмације умјетника нема без афирмације публике: „Сви смо се сложили да је вријеме да покренемо неку своју идеју, нешто што је лично наше и нашег града. Случајно смо изабрали формат А3, мислимо да је лијеп и да доста може показати. Циљ нам је да ова изложба постане традиционална, да је подигнемо на озбиљнији ниво, да укљчимо умјетнике из других градова и да Фоча буде позната по сликама А3 формата“.

Изложбу слика и цртежа „Магија А3 формата“ љубитељи умјетности могу погледати до 20. децембра у галерији Музеја Старе Херцеговине у Фочи.

Извор: Радио Фоча