ДруштвоНајновијеФоча

Андрић: Богојављенско пливање и кропљење водицом- потапање гордости и облачење у смиреност, кротост и љубав

Смисао богојављенског пливања није у доказивању, нити у такмичарском духу, већ у смирењу и покајању- у потапању гордости и сваке нечистоте, те у облачењу у смирење, кротост и љубав, поручио је старјешина Храма Светог Саве у Фочи, протојереј-ставрофор Душан Андрић.

За богојављенско пливање за Часни крст на ријеци Ћехотини у Фочи пријавила су се 33 учесника, што се, наводи протојереј-ставрофор Душан Андрић, симболично поклопило са бројем година колико је Исус Христос провео на земљи.

Старјешина светосавског храма подсјећа да је Богојављење празник када се Бог открива као заједница љубави Пресвете Тројице- Оца, Сина и Светога Духа, те да ће вјерници заједништво потврдити прије свега сабрањем на литургији.

Он наводи да су сви учесници прошли медицински преглед.

“Данас ће постити, сутра ће доћи у свети храм на свету литургију, како би сви учествовали, како би се сви причестили у светим тајнама што је и циљ и смисао празника. Не само да учествујемо у пливању и тиме покажeмо колико можемо да издржимо у хладној води, већ смисао је управо наше окупљање у заједницу у храму, у заједницу у Духу Светом, јер Богојављење је празник гдје нам се Бог открива као  Бог Отац, као Син, као Дух Свети, као заједница љубави”, поручио је Андрић.

Он је напоменуо да је Богојављење празник који се некада прослављао заједно са Божићем, а назива се и празником свјетлости, јер просвјетљује ум, биће и срце човјеково.

Андрић је поручио да поента празника није у пливању, у доказивању, у неком такмичарском духу, већ у томе да је Господ кроз своје смирење показао циљ, пут и начин  нашег спасења, а то је кроз покајање.

“Сутрашњим погружавањем и кропљењем освећеном водом, ми заправо треба да на неки начин погрузимо старог, палог човјека, који је поробљен гријехом, да потопимо гордост, све оно што нас мучи, тишти, себичност, непослушност и сваку нечистоту, а да се опет из воде, и покропљени њом, уздигнемо смирењем, кротошћу, послушношћу и љубављу, свим оним што нам је Господ и показао, како својим доласком, тако и својим Богојављењем, односно сутрашњим празником”, поручио је Андрић.

Пливање за Часни крст на Ћехотини организују заједно Црквена општина Фоча-нова и локална управа.

Након литургије у 9.00 часова, свечана литија од Храма Светог Саве до пливалишта код Градског стадиона кренуће у 10.30, а пливање је заказано у 11.00 часова.

За Часни крст пливаће се и у Миљевини на ријеци Бистрици и то у 13.00 часова. Литија кроз насеље кренуће у 12.15.

За пливање у Миљевини, које организује вјерни народ заједно са свештеником Љупком Медовићем, за сада се пријавило 17 учесника.

Извор: Радио Фоча