КултураНајновијеФоча

„Андрићева лица“ пред Фочацима

У фочанском Центру за културу и информисање отворена је изложба радова академске сликарке из Вишеграда Весне Нешковић о теми “Андрићева лица”, која је посвећена обиљежавању 129 година од рођења Ива Андрића и шездесетогодишњици Андрићеве Нобелове награде.

Српски нобеловац, писац, дипломата представљен је публици на 23 портрета. Сликајући драматичност Андрићевог лика ауторка је кроз  ликовни језик исказала сву снагу коју Андрић носи као необориви стуб српске књижевности, а самим тим и умјетности.

„Андрић је некако увијек присутан у мојој души, животу, посебно што је један дио свог живота провео у Вишеграду, који га је инспирисао на стварање највећих његових дјела. Растући са Андрићем у мени је расла жеља да овјековјечим нашег писца и његову писану ријеч. Представила сам његова лица, али то није само пуко цртање његовог лика, већ су то више Андрићеве мисли кроз цртеже, његово виђење данашњице и будућности. Намјера ми је била да вратим Андрића кога је ова урбана цивилизација бетона, гвожђа и духовне декаденције истиснула и напустила. Можда га на овај начин и вратимо, посебно млађим генерацијама”, казала је ауторка изложбе Весна Нешковић.

Све значајне датуме из живота јединог српског нобеловца редовно обиљежава вишеградска библиотека. Тако је и изложба „Андрићева лица“ настала поводом 129 година од рођења непревазиђеног хроничара Босне и Балкана и шест деценија од како је овјенчан Нобеловом наградом.

„Овај пут то не радимо кроз књижевне вечери као што је то уобичајено, већ смо одлучили да кроз таленат наше суграђанке Весне Нешковић обиљежимо датуме из живота, али и из дјела нашег нобеловца. Изложба је приказана у Вишеграду, сад у Фочи, а затим ћемо је приказивати и у другим градовима и општинама у Српској”, рекла је библиотекарка Миљана Пецикоза.

Вршилац дужности директора Центра за културу и информисање Владимир Пантовић рекао је да поставка Андрићевих портрета свједочи свеприсутност и универзалност српског писца и нобеловца.

„Андрићева дјела, огледи, реченице, мисли и данас су и те како примјењиве”, рекао је Пантовић.

Поставка „Андрићева лица“ у Фочи ће бити изложена до краја октобра. Заинтересовани грађани могу је погледати у галеријском простору Центра за културу и информисање.

Извор: Радио Фоча